Gluteenittomien tortillojen hinta on kaupassa ihan älytön. Eikä ne mielestäni ole kovin hyviäkään. Tortillat kuuluvat perusruokavaliooni, joten kun olen siirtymässä gluteenittomaan FODMAP ruokavalioon, oli täysjyvävehnätortillalle keksittävä jokin järkevä ja hyvä korvike. Kokeilin eri vaihtoehtoja kaura- ja maissijauhoista. Lopulta päädyin riisijauhoihin ja nimenomaan tummaan riisijauhoon. Se muistuttaa maultaan eniten täysjyvätortillaa. Siitä sitten jalostin version, jossa mielestäni on oikea koostumus.
Taikina
- 3 dl tummaa riisijauhoa
- 3 dl maissitärkkelystä
- 3 tl suolaa
- 3 3/4 dl kiehuvaa vettä
Valmistusohjeet
- Sekoita riisijauho, maissitärkkelys ja suola keskenään
- Kiehauta vesi ja lisää jauhoseokseen
- Sekoita taikina ja laita hetkeksi jääkaappiin vetäytymään
- Voit jakaa taikinan osiin ja muotoilla niistä pallon jonka kaulit tortillaksi. Käytä maissitärkkelystä estämässä taikinan tarttuminen leivinpaperiin/silikonialustaan.
- Itse suosin tapaa, jossa kaulin isomman taikinalätyn ja jätän sen ihan pikkuisen paksummaksi. Siitä otan teräväreunaisella kulholla pyöreän tortillan (reunat laitetaan takaisin taikinakulhoon, ei haaskata 🙂 ). Sen jälkeen kaulin tortillaa vielä vähän ohuemmaksi. Tällä tavalla saa melko siistit reunat.
- Kaulitut tortillat paistetaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Jos haluaa niistä pehmeitä, kannattaa valmiit tortillat laittaa liinan alle ja lopuksi säilyttää muovipussissa.
- Jos pitää hieman rapsakoimmista tortilloista, veden määrästä voi jättää pois 3/4.
- Tällä ohjeella tulee noin 8 isoa tortillaa.
Vinkki!
Maustettuja tortilloja saa lisäämällä jauhon sekaan mausteita. Esimerkiksi valkosipulijauhe antaa hyvän lisän. Jos noudattaa FODMAP ruokavaliota, niin kuivattu ruohosipuli (noin 1 ½ rkl) antaa mukavan sipulimaisen maun. Toinen vaihtoehto, intialaisen ruuan ystävälle, on lisätä noin 1 ½ tl jeeraa (eli juustokuminaa) tai vaikka garam masala maustesekoitusta.
Ruohosipulitortilla ilta-auringossa Paistovalmiina Paistettuna Tyypillinen burritotäyte, lisäksi vielä salaattisekoitusta yms herkkua 🙂